Door je vloer te isoleren bespaar je op je energierekening en wordt je woning warmer in de winter en koeler in de zomer. Je kunt je huidige vloer isoleren of een nieuwe isolerende vloer leggen, bijvoorbeeld van schuimbeton. Voor vloerisolatie kun je subsidie krijgen.
Is mijn woning geschikt?
Je kunt je vloer op twee manieren isoleren: isolatiemateriaal onderlangs plaatsen, dan komt het tegen het plafond van je kruipruimte. Heb je geen kruipruimte van tenminste 45 centimeter hoog? Dan isoleer je je vloer bovenlangs. Hiervoor moet je vloer er eerst wel uit. Nadat de isolatie is gelegd, wordt een nieuwe vloer geplaatst.
Ook als je kruipruimte geschikt is voor isolatie onderlangs, kun je overwegen een nieuwe vloer te leggen van een isolerend materiaal, zoals schuimbeton. Hiermee isoleer je je kruipruimte en bereik je een extra hoge isolatiewaarde.
Schuimbeton
Schuimbeton is populair bij het isoleren van vloeren. Het is relatief goedkoop en heeft een hoge isolatiewaarde. Het is een mengsel van cement, zand, water en schuimmiddel. Na het storten van de vloer lost het schuimmiddel op. Hierdoor blijven kleine luchtbelletjes in het beton over. De vloer bestaat dus grotendeels uit opgesloten, stilstaande lucht, waardoor het goed isoleert.
Door deze isolerende werking blijft je huis goed op temperatuur en is schuimbeton uitstekend te combineren met vloerverwarming; je verliest immers bijna geen warmte in de bodem. Verder is schuimbeton een licht materiaal, waardoor het de constructie weinig belast en je ondervloer goed nivelleert: schuimbeton vloeit vanzelf uit tot een vlakke ondergrond. Tot slot is schuimbeton vochtwerend en goed bestand tegen rot en schimmels. Hierdoor heeft het een lange levensduur.
Een nadeel van schuimbeton is dat je kruipruimte en de leidingen die daar liggen niet meer bereikbaar zijn na het storten. Daarnaast is boven op het schuimbeton nog een dekvloer nodig.
Voordat schuimbeton gestort wordt, moet de huidige vloer verwijderd worden en moet de (kruip)ruimte onder de vloer leeg zijn. Er wordt minstens veertig centimeter schuimbeton gestort. Daar bovenop komt een dekvloer. Het duurt gemiddeld vijf dagen om de voorbereidingen te treffen en schuimbeton te storten. Een dag daarna kun je alweer op de vloer lopen. Ongeveer 7 weken daarna is het volledig uitgehard en kan de dekvloer erop.
Beton en hout
Hout en beton hebben niet zo’n hoge isolatiewaarde. Daarom is het verstandig houten en betonnen vloeren te isoleren.
Onder een betonnen vloer worden isolerende EPS-platen gelegd. Daar bovenop wordt 15 centimeter beton gestort. Op de betonnen vloer komt een afwerkvloer. Het duurt gemiddeld vijf dagen om de vloer stortklaar te maken en het beton te storten. 1 tot 2 dagen daarna kun je alweer op de vloer lopen. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het 2 tot 6 weken voor de vloer volledig is uitgehard. Daarna kan de afwerkvloer erop.
Bij een houten vloer komen isolerende PIR (kunststof) platen tussen de ondersteuningsbalken. Onder de vloer komen underlaymentplaten, waar de dekvloer op wordt gelegd. Het duurt gemiddeld vijf dagen om de huidige vloer eruit te halen, de isolatie aan te brengen en de nieuwe houten vloer te leggen.
Vloerverwarming
Laat je een nieuwe vloer leggen? Overweeg dan gelijk vloerverwarming te nemen. Het is hierbij belangrijk dat je vloer goed geïsoleerd is. Een groot voordeel van vloerverwarming is dat het minder energie verbruikt. Een traditionele radiator warm je op tot 65 tot 75 graden om voldoende warmte af te geven, bij vloerverwarming is dit slechts 30 tot 40 graden. Meer over vloer- en wandverwarming lees je hier. Linken naar thema vloerverwarming.
SubsidieJe kunt landelijke subsidie krijgen om je vloer te isoleren. Het gaat om een vast bedrag per vierkante meter, dat ook geldt voor de isolatie van je dak, gevel of raam. Isoleer je twee van deze delen van je woning, of neem je naast isolatie een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet? Dan wordt het vierkante-meter-bedrag twee keer zo hoog als voor één maatregel. Gemeente Leeuwarden geeft ook subsidie voor vloerisolatie. Meer daarover lees je op de gemeentewebsite.