Door je gevel te isoleren verlies je minder warmte en bespaar je op stookkosten. Heeft je woning een spouwmuur? Dan kan daar isolatiemateriaal in worden gespoten. Als er geen spouwmuur is kan de binnen- of buitenkant van je muur worden geïsoleerd. Voor gevelisolatie kun je subsidie krijgen.
Spouwmuur isoleren
Vanaf de jaren ’70 worden woningen in Nederland gebouwd met een spouwmuur. Dit is een dubbele laag bakstenen met ruimte ertussen. De spouw kun je laten isoleren. Dit is een snelle en goedkope manier om de isolatie van je woning te verbeteren.
Een spouwmuur isoleren is geen doe-het-zelfklus, maar laat je over aan een professional. Het duurt een halve tot een hele dag. Je hoeft niets voor te bereiden. Het isolatiebedrijf maakt aan de buitenkant van je gevel gaatjes in de voegen, waar isolatiemateriaal in wordt gespoten. Aan het eind worden de gaten weer dichtgemaakt en op kleur gebracht.
Gevelisolatie zonder spouw
Heeft je woning geen spouwmuur? Dan kun je de gevel het beste isoleren vanaf de binnenzijde. Dit doe je met een voorzetwand en isolatie. Een isolerende voorzetwand kun je zelf plaatsen.
In sommige gevallen is isoleren vanaf de buitenzijde ook mogelijk.
Subsidie
Je kunt landelijke subsidie krijgen om je gevel te isoleren. Het gaat om een vast bedrag per vierkante meter, dat ook geldt voor de isolatie van je vloer, dak of raam. Isoleer je twee van deze delen van je woning, of neem je naast isolatie een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet? Dan wordt het vierkante-meter-bedrag twee keer zo hoog als voor één maatregel. Gemeente Leeuwarden geeft ook subsidie voor gevelisolatie. Meer daarover lees je op de gemeentewebsite.
Natuurvriendelijk isoleren
In je gevel kunnen beschermde dieren verblijven, zoals vleermuizen. Volgens de Omgevingswet mogen deze dieren niet verstoord of gedood worden. Isoleer daarom op een natuurvriendelijke manier. Dit is ook een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke subsidie.
Natuurvriendelijk isoleren kan enige wachttijd met zich meebrengen. Wanneer er dieren in je spouw zitten die een winterslaap houden, broeden of in hun kraamperiode zitten, moet het isolatiebedrijf wachten. Zodra deze periode voorbij is maakt het isolatiebedrijf de spouwmuur diervrij en kunnen de isolatiewerkzaamheden beginnen. Zo hoog mogelijk in je spouw wordt nog een ruimte vrijgehouden waar vogels en vleermuizen terechtkunnen. Deze ruimte wordt afgescheiden met borstels en heeft een verwaarloosbaar effect op energiebesparing.
Isoleer je in plaats van een spouwmuur de binnenzijde van je muur met een voorzetwand? Dan ben je verplicht een melding te doen van je werkzaamheden bij je omgevingsloket. Schakel je een bedrijf in dat natuurvriendelijk isoleert? Dan doet die de melding.