Energieloket Oranjewijk

Over het Energieloket

Isoleer je huis

Energieloket Oranjewijk Isoleert

Het Energieloket Oranjewijk Isoleert is er voor alle bewoners in de Oranjewijk en Tulpenburg in Leeuwarden. Het loket richt zich op woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Als we dat samen doen, wordt het gemakkelijker en goedkoper. Het energieloket helpt: bij advies over isolatieverbetering, financiering, subsidies en meer. Direct hulp? Bezoek het energieloket in de wijk of maak een afspraak, of geef je e-mailadres om op de hoogte te blijven.

Sluit je aan!

Het Energieloket Oranjewijk Isoleert is een initiatief van Energiecoöperatie Nieuwe Energie Oranjewijk. Aan het Energieloket is een rijkssubsidie toegekend in het kader van het Nationaal Programma Aardgasvrije Wijken voor het verduurzamen van woningen in de Oranjewijk en Tulpenburg. Door lid te worden van NEO kunnen bewoners meepraten over de energietransitie en het klimaatbeleid in de wijk. Lid worden kan eenvoudig door een mailtje te sturen aan het energieloket of de website te bezoeken van NEO: nieuweenergieoranjewijk.nl

Proeftuin Aardgasvrije Wijk en aardgasvrij-ready...

De Oranjewijk is uitgekozen als proeftuin voor het Nationale Programma Aardgasvrije wijken. Dat betekent niet dat we zomaar ‘van het gas af gaan’. Wel gaan we onderzoeken hoe dat het beste kan. Zodat, als het moet, alle woningen daar klaar voor zijn. 

De Nederlandse overheid wil dat in het jaar 2050 alle woningen in Nederland verwarmd kunnen worden zonder gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Gemeenten hebben de opdracht gekregen daarvoor zogenaamde ‘wijkuitvoeringsplannen’ te maken. Dat betekent dat de gemeente bepaalt of en hoe, en wanneer een wijk ‘van het gas moet’. 

De Oranjewijk heeft met energiecoöperatie NEO ervoor gekozen om de regie over de energietransitie in de wijk te houden. Zelf beslissen over het energiesysteem van de toekomst is de wens. Daarom zijn plannen gemaakt om woningen zodanig te verbeteren, dat verwarmen zonder aardgas mogelijk wordt. Deze plannen zijn beloond met de rijkssubsidie voor aardgasvrije wijken. Het plan is eenvoudig: door goed te isoleren kunnen woningen vanzelf toe met een duurzame vorm van verwarming, zonder aardgas. Dat noemen we aardgasvrij-ready. 

De subsidie voor de wijk is niet voor individuele woningeigenaren, maar voor het Energieloket. Het loket moet ervoor zorgen dat alle woningeneigenaren in de wijk mee kunnen doen met het verduurzamen van hun woning. Hulp en advies dus, bij het kiezen van maatregelen, financiering en susbidies. Want als we het samen doen wordt het gemakkelijker, én goedkoper. 

Kijk voor het Programma Aardgasvrije Wijken op het NPLW: https://nplw.nl/home/default.aspx

 

Nederland van het gas af

Klaar om van het gas af te gaan is een doel voor de lange termijn. Niet alleen raakt het aardgas wereldwijd op – al duurt dat nog zo’n honderd jaar – het draagt ook bij aan de CO2-uitstoot. Het broeikasgas CO2 dat vrijkomt bij het verbranden van aardgas zorgt voor de wereldwijde opwarming van het klimaat, met alle gevolgen van dien. Zoals hittegolven en droogte, zeespiegelstijging en extreme regenbuien en het uitsterven van planten en dieren. Daarom heeft de overheid besloten het gebruik van aardgas uit te faseren, dus te stoppen met het gebruik, ook voor het verwarmen van woningen. 

Dankzij de gasbel in Groningen kon Nederland in de jaren ‘60 van de vorige eeuw massaal en bijna in één keer overstappen op het verstoken van aardgas. De oliegestookte kachels, de olietanks in de oprit naast de woning, kolenkachels in oude woningen, alles werd vervangen. Overal werd een gasleiding aangelegd en alle gebouwen in Nederland kregen een aansluiting. Met het gebruik van aardgas en de verkoop ervan aan het buitenland kreeg de welvaart in Nederland een enorme impuls. 

Landen om ons heen hadden niet zoveel geluk en landen als Duitsland en België waren afhankelijk van de import van olie en kolen. Een infrastructuur voor aardgas bestond daar niet. Nu alle landen in Europa hebben afgesproken de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, stappen de landen die nog stookolie en kolen gebruiken, over op aardgas. Dat scheelt bijna de helft in CO2-uitstoot. 

Nederland zit al bijna een halve eeuw op aardgas en om toch de doelen voor het verminderen van uitstoot te halen, moet Nederland gelijk naar duurzaam, zonder tussenstap. Een land als Engeland was koploper in gebruik van steenkool. Door over te stappen op gas is de uitstoot daar enorm gedaald. Duitsland is vergelijkbaar, ook daar daalt de uitstoot door stookolie uit te faseren. Er was zelfs subsidie te krijgen voor de overstap op gas. Ook in België ging het zo. 

Nederland sluit de kolencentrales en van oliestook of kolen in huishoudens is al lang geen sprake meer. Wil Nederland de uitstoot verminderen, dan moeten we minder aardgas verstoken en uiteindelijk moeten we er helemaal vanaf.

Acties:

Dakisolatie voor plat dak Als de dakbedekking aan vervanging toe is of als nieuwe dakisolatie nodig is, bestel dan nu je nieuwe …

Tonzon Vloerisolatie Tonzon is een eenvoudige en niet al te kostbare manier om houten vloeren te isoleren. De isolatie bestaat uit een …

Energiescan van je woning Wil jij weten hoe goed jouw woning geïsoleerd is? Ben jij benieuwd naar de energieprestatie van je woning, …

Het Energieloket Oranjewijk Isoleert is geopend! Het Energieloket Oranjewijk Isoleert is op zaterdag 18 november geopend door wethouder duurzaamheid van de gemeente …

Feestelijke opening Energieloket Oranjewijk Isoleert Op zaterdag 18 november a.s. wordt het Energieloket Oranjewijk Isoleert feestelijk geopend door Evert Stellingwerf, wethouder Klimaat, …

Scroll to Top