Aardgasvrij wonen is toekomstbestendig. Aardgas raakt wereldwijd op en draagt bij aan klimaatverandering.
In 2050 wil de Nederlandse overheid dat alle woningen zonder aardgas kunnen worden verwarmd. Het doel om gasvrij te wonen is iets voor de lange termijn. Niet alleen raakt aardgas wereldwijd langzaam op – dat duurt nog zo’n honderd jaar – het veroorzaakt ook CO2-uitstoot. Die CO2 draagt als broeikasgas bij aan de opwarming van het klimaat wereldwijd. De gevolgen daarvan zijn al merkbaar. Denk aan natuurrampen, hittegolven, droogte, zeespiegelstijging en het bedreigen van planten en dieren. Een goed klimaat is cruciaal voor ons bestaan. Daarom heeft de overheid besloten om het gebruik van aardgas stapsgewijs te verminderen, ook voor het verwarmen van huizen.
In de jaren zestig van de vorige eeuw kon Nederland dankzij de gasbel in Groningen in één klap overstappen op het gebruik van aardgas. Alle oliekachels, olietanks en kolenkachels werden vervangen. Overal werden gasleidingen aangelegd en alle gebouwen in Nederland kregen aardgasaansluitingen.
Nederland heeft daarna bijna vijftig jaar op aardgas geleund. Als ons land de uitstoot wil verminderen én voorbereid wil zijn op een toekomst waarin aardgas op is, moeten we nu minder aardgas gebruiken en uiteindelijk volledig overstappen naar duurzamere alternatieven.
De Oranjewijk is één van de wijken in Nederland waar we proberen van het gas af te gaan. Dat betekent dat alle woningen geschikt gemaakt moeten worden voor een alternatief verwarmingssysteem. Dat kan een warmtepomp zijn, maar bijvoorbeeld ook een collectief systeem zoals een warmtenet. De eerste stap is het isoleren van woningen. Door betere isolatie gaat de warmtevraag omlaag. Dat levert nu al een besparing op, voor iedereen.