De Oranjewijk is een van de zestig proeftuinen van het Nationale Programma Aardgasvrije wijken. In deze proeftuinen wordt onderzocht hoe woonwijken van het aardgas af kunnen. Dat is nodig om in het jaar 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, een doelstelling van de Rijksoverheid. De gemeente onderzoekt samen met een panel van wijkbewoners de mogelijkheden voor de Oranjewijk en Tulpenburg. De bedoeling is om in 2025 te besluiten of en wanneer onze wijk van het gas af kan. Het is dan realistisch om te denken dat de periode 2030-2035 gebruikt wordt voor het aardgasvrij maken van de wijk.
Om woningen geschikt te maken voor alternatieven voor aardgas is isoleren van belang. Dankzij isolatie houdt de woning warmte beter vast en is minder energie nodig om een woning te verwarmen. Als duwtje in de rug zijn voor woningeigenaren van de Oranjewijk afspraken gemaakt met bouwbedrijf de Vries. De aannemer staat binnen twee weken bij je op de stoep voor een offerte op maat. Het Energieloket biedt ook keukentafelgesprekken, financieel advies en hulp bij isolatie.
Is de isolatie op orde? Dan kunnen woningen pas van het gas af. In de Oranjewijk kunnen warmtepompen, maar ook een warmtenet of blokverwarming een alternatief zijn voor aardgas.
Alle proeftuinen, dus ook de Oranjewijk, hebben subsidie gekregen van het Rijk. Soms wordt dit geld besteed aan de aanleg van een warmtenet, zoals in Anjum en Heeg. Onze wijk heeft 3,9 miljoen euro ontvangen. Daarmee wordt het energieloket en het maatwerkadvies voor woningeigenaren bekostigd. Ook is een deel van het geld gereserveerd om warmtepompen te kunnen verhuren. De subsidie is niet voor buurtbewoners en woningeigenaren, daarvoor geldt al de landelijke subsidieregeling ISDE.