Elke woensdag staat de banier op de stoep bij het buurthuis: het Energieloket is open. Binnen zit Laurens Blanckenborg, energie-adviseur van het Energieloket sinds maart vorig jaar. Hij helpt iedere Oranjewijkbewoner die zijn huis energiezuiniger wil maken, maar eerst graag meer wil weten.
Je woning energiezuiniger maken is noodzaak, zo simpel is het, zegt Laurens. Gas wordt immers alleen maar duurder. Maar niet elke maatregel levert evenveel rendement op. Het Energieloket helpt met keuzes maken, met betrouwbare aannemers selecteren en als het nodig is met het zoeken van financiering. Niet iedereen heeft immers een royale spaarrekening. “Het begint allemaal met besparen en dus met isoleren”, legt Laurens uit. “Isoleren is het belangrijkste omdat je daarmee meteen je energierekening flink naar beneden kunt brengen. Het Energieloket heeft voor vijf types woningen berekend welke isolatiemaatregel het meeste effect heeft. Het hangt er bijvoorbeeld nogal van af of je huis tussen twee andere woningen ingeklemd zit of dat een groot deel van één of beide muren vrij staat. En of je huis een plat dak heeft of een pannendak met een vliering eronder.
Is het de bedoeling dat de huizen in de Oranjewijk energieneutraal worden?
“Een nul-op-de-meterwoning worden is voor de meeste huizen in de Oranjewijk geen haalbare kaart. Maar wat wel kan is een huis zodanig isoleren dat je met een warmtepomp het huis kunt verwarmen. Je kunt dan in ieder geval van het gas af.”
Waarom is het nodig een huis te isoleren voordat je een warmtepomp kunt gebruiken?
“Dat komt omdat een warmtepomp het water voor de radiatoren niet zo heet kan krijgen als een ouderwetse cv-installatie. De warmtepomp kan er niet tegenop werken als de warmte snel weer verdwijnt, door kieren, oud dubbelglas of door een ongeïsoleerd dak. Dat wil trouwens niet zeggen dat je eerst alles helemaal dicht moet isoleren. Dat is lang niet altijd nodig. Met de isolatieplanner op onze website kun je een indicatie krijgen van wat voor jouw huis zin heeft en wat niet. Voor sommige types woningen loont vloerisolatie bijvoorbeeld nauwelijks, maar dakisolatie wel. En als de binnenkant van de woning isoleren betekent dat de mooie plafondlijsten verdwijnen, dan is dat ook zonde. Voor veel huizen geldt dat HR++-glas en dakisolatie vaak voldoende is.”
Een dak isoleren is duur. Wat als je daar geen geld voor hebt?
“Via het Energieloket kun je een financieel adviseur inschakelen. Die adviseur kan je helpen aan leningen tegen een lage rente, speciaal voor dit doel. En als er subsidies zijn waar je recht op hebt, dan weet hij dat ook. Ik durf wel te zeggen dat hiervoor lenen echt uit kan: wat je aan aflossing kwijt bent, bespaar je op de energierekening. Het kan waarschijnlijk zelfs meer dan uit, want gas wordt alleen maar duurder en je huis wordt door de isolatiemaatregelen meer waard. Energielabels worden steeds belangrijker bij de verkoop van een huis.”
Is het niet ingewikkeld om uit te zoeken hoe je de isolatie van je huis moet aanpakken?
“Daar helpt het Energieloket mee, wij begeleiden als je dat wilt het hele proces. We hebben ook contact met betrouwbare aannemers van wie we weten dat ze goed werk leveren. Het is belangrijk om je daarvoor goed te laten adviseren want er zijn aannemers die offertes aanbieden die heel goedkoop lijken maar waarop van alles achterwege wordt gelaten. Oude loodslabben bijvoorbeeld kunnen vaak niet worden hergebruikt, boeidelen moeten worden vervangen als ze zijn verrot, en er kan van alles tegenvallen. Dan heb je een goedkope offerte gekregen maar naderhand komen er allerlei kosten bij. Verkijk je daar dus niet op.”
Kun je via het Energieloket samen met anderen klussen aanpakken?
“Ja, dat kan zeker en dat is ook heel verstandig. Op onze website kun je melden dat je je dak of je vloer wilt laten isoleren. Zo gauw er voldoende aanmeldingen zijn, krijg je daarvan bericht. Het Energieloket coördineert dat. Samenwerken kan behoorlijk in de kosten schelen en je bent sneller aan de beurt.”