Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt je woning en het water in de keuken en badkamer. De pomp gebruikt stroom om warmte uit de buitenlucht of bodem te halen. Een warmtepomp is energiezuinige, duurzame optie om je huis van het aardgas af te halen. De installatie kost vaak enkele dagen. Voor een warmtepomp kun je subsidie krijgen.

Een warmtepomp verwarmt je huis in de winter en koelt deze in de zomer. Een volledig elektrische warmtepomp heeft een groter rendement dan een cv-ketel. Er is minder energie nodig om je woning te verwarmen. Dit is goed voor je energierekening én het klimaat; je CO2-uitstoot voor verwarming gaat 50 tot 65 procent omlaag. 

Is mijn woning geschikt?

Je huis is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp wanneer het redelijke tot (zeer) goede isolatie heeft. Dit houdt in dat je minstens 8 tot 12 centimeter dak- en vloerisolatie en een geïsoleerde spouwmuur hebt. Je hebt ramen van HR++ of triple glas in de ruimtes die je verwarmt.

De warmtepomp heeft leidingen in de bodem, of een buitenunit. Daaraan gekoppeld zit en voorraadvat met warm water. Het water dat een warmtepomp door je leidingen stuurt is een stuk minder warm dan bij een gasgestookte cv-ketel: zo’n 30 graden, in plaats van 80. Daarom combineer je een warmtepomp met een warmteafgiftesysteem dat een groot oppervlak heeft. Denk aan vloer- of wandverwarming, of radiatoren die veel warmte af kunnen geven. 

Overweeg een hybride warmtepomp wanneer je huis (nog) niet geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Deze kleinere warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en vormt een tussenstap naar een aardgasvrije woning.

Werking en soorten volledig elektrische warmtepompen

Er bestaan twee soorten volledig elektrische warmtepompen die je bij een woning kunt plaatsen: een lucht-waterwarmtepomp en een bodemwarmtepomp. De lucht-waterwarmtepomp heeft een buitenunit die warmte uit de lucht haalt, ook als het buiten koud is. In de buitenunit zit een koudemiddel dat warmte aantrekt. Warmte zoekt kou namelijk op. Het koudemiddel verdampt wanneer er warme lucht bijkomt. In de warmtepomp wordt die damp vervolgens door een compressor samengedrukt, waardoor de temperatuur nog hoger wordt. 

De damp is nu warm genoeg om je woning te verwarmen. Het gaat naar je radiatoren en/ of vloer- of wandverwarming of wordt opgeslagen in een boiler voor warm water in de keuken of badkamer. 

Nadat de warmte is overgedragen aan je woning, koelt het koudemiddel weer af. Het wordt teruggevoerd naar de buitenunit om opnieuw warmte op te nemen.

Een bodemwarmtepomp werkt vergelijkbaar met een lucht-waterwarmtepomp. Het verschil: hij haalt warmte uit de grond door middel van leidingen, in plaats van warmte uit de buitenlucht door een buitenunit.

Bij het plaatsen van een bodemwarmtepomp worden leidingen van 80 tot 200 meter diep in de grond bij je huis gelegd. In de leidingen circuleert vloeistof (vaak water met antivries) die warmte opneemt. De bodemtemperatuur is redelijk constant, waardoor ook midden in de winter warmte wordt opgenomen. Deze warmte wordt naar boven geleid en in de warmtepomp opgenomen door het koudemiddel. Net als bij de lucht-waterwarmtepomp wordt het koudemiddel omgevormd in damp nu er warmte bijkomt. De damp wordt door een compressor samengedrukt en verder opgewarmd. 

Nadat het is afgegeven aan je radiatoren, vloerverwarming en/ of boiler, koelt het koudemiddel af en gaat het terug naar de leidingen in de grond om opnieuw warmte op te nemen.

Subsidie

Voor een volledig elektrische warmtepomp bestaat subsidie. Dit dekt gemiddeld 30 procent van de kosten van de warmtepomp en de installatie. Wil je ook isoleren? Dan kun je subsidie krijgen voor de warmtepomp plus een isolatiemaatregel. Naast subsidie kun je een Energiebespaarlening afsluiten voor de financiering van de overgebleven kosten voor de warmtepomp. Meer informatie over subsidie en leningen voor een warmtepomp lees je hier.

Geluid

De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp maakt geluid wanneer deze aan staat. Dat is vooral in de herfst, winter en het begin van het voorjaar. In deze periode heb je je ramen vaak dicht en hebben jij en je buren binnen dus minder last van buitengeluid. Hoeveel geluid een warmtepomp mag maken is wettelijk vastgesteld. Overdag mag een warmtepomp op de erfgrens met de buren niet luider zijn dan 45 decibel, ’s nachts is dit 40 decibel. Ter vergelijking: op een rustige zomernacht is in de Oranjewijk zo’n 37 decibel te horen.

Je kunt je warmtepomp op een slimme plek neerzetten voor minder overlast. De meeste mensen hebben weinig last van het geluid. Heb je er wel last van? Dan kun je het geluid dempen, bijvoorbeeld met een geluiddempende ombouw. 

Thermostaat

Tot slot is het bij een warmtepomp belangrijk om de instelling van je thermostaat constanter te houden. Een warmtepomp warmt namelijk trager op dan een cv-ketel.

Ontdek de collectieve acties

Hulp nodig met doe-het-zelf isolatie? Het fixteam komt gratis bij je langs om tochtstrips, radiatorfolie of een brievenbusklep aan te brengen. Het...

In samenwerking met het energieloket geeft adviseur Ewout Muntz advies over verbetermaatregelen en maakt hij een warmteverliesberekening van je complete woning. Normaal:...

Wil je advies op maat? Tijdens een keukentafelgesprek komen we langs om te bespreken welke verbetermaatregelen bij jouw woning passen. Je krijgt...

Ons nieuws

Het aantal huiseigenaren dat zonnepanelen neemt daalt. Toch is zonnepanelen aanschaffen nog steeds een goed idee. De prijzen zijn lager dan ooit,...

Wil jij ook weten hoe je kan besparen op je energiekosten? Kom ook naar het energiecafé in de Oranjewijk! Op zaterdag 9...

Het energieloket heeft veel aanvragen voor dakisolatie gekregen als reactie op de lopende collectieve inkoopacties. We zijn ontzettend blij met de interesse...

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niets

Scroll to Top