Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas. Door middel van stroom haalt hij warmte uit de buitenlucht. Je gebruikt daardoor meer stroom, maar bespaart flink op je gasverbruik en CO2-uitstoot voor verwarming. De installatie duurt vaak een dag. Voor een hybride warmtepomp kun je subsidie krijgen.
Hoe werkt het?
De meeste hybride warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht, ook als het buiten koud is. Ze bestaan uit een klein apparaat bij je cv-ketel en een buitenunit. In de buitenunit zit een koudemiddel dat warmte uit de lucht aantrekt. Warmte zoekt namelijk altijd kou op. Het koudemiddel verdampt wanneer er warme lucht bij komt. In de warmtepomp wordt die damp vervolgens door een compressor samengedrukt, waardoor de temperatuur nog hoger wordt.
De damp is nu warm genoeg om je woning te verwarmen. Het gaat naar je radiatoren en/ of vloer- of wandverwarming.
Nadat de warmte is overgedragen aan je woning, koelt het koudemiddel weer af. Het wordt teruggevoerd naar de buitenunit om opnieuw warmte op te nemen.
Een hybride warmtepomp verwarmt je woning op de meeste momenten. Hij wordt alleen geholpen door de cv-ketel wanneer het buiten erg koud is. Vanaf hoeveel graden dit is, hangt af van de hybride warmtepomp die je kiest. Je cv-ketel verwarmt het water in de badkamer en keuken.
Is mijn woning geschikt?
Een hybride warmtepomp kan in ieder huis met voldoende ruimte (30 x 30 x 60 cm bij de hr-ketel en ruimte in de tuin ter grootte van een airco), maar werkt het best wanneer je woning goed is geïsoleerd.
Je kunt de warmtepomp met een nieuwe hr-ketel kopen, of plaatsen bij je huidige hr-ketel. Is je woning al (redelijk) goed geïsoleerd? Overweeg dan om direct een volledig elektrische warmtepomp te nemen. Is je woning nog niet goed geïsoleerd, maar heb je hier op korte termijn wel plannen voor? Overweeg dan een all electric ready warmtepomp. Deze warmtepomp is iets groter en gebruik je eerst als hybride, maar zet je om naar volledig elektrisch zodra je isolatie goed is.
Een hybride warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee. Heb je een nieuwe hr-ketel nodig? Overweeg dan direct om er een hybride warmtepomp bij te nemen. Je kunt de pomp combineren met je huidige radiatoren.
Wanneer het niet snel genoeg warm wordt in je woning kun je kleine radiatorventilatoren onder je verwarming plaatsen. Is dit niet voldoende? Dan kun je één of meer radiatoren vervangen door grotere of nieuwere die meer warmte afgeven. Plaats deze eerst in de ruimtes die je het meest verwarmt, zoals de woonkamer en keuken.
Geluid
De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid wanneer deze aan staat. Dat is vooral in de herfst, winter en het begin van het voorjaar. In deze periode heb je je ramen vaak dicht en hebben jij en je buren binnen dus minder last van buitengeluid. Hoeveel geluid een warmtepomp mag maken is wettelijk vastgesteld. Overdag mag een warmtepomp op de erfgrens met de buren niet luider zijn dan 45 decibel, ’s nachts is dit 40 decibel. Ter vergelijking: op een rustige zomernacht is in de Oranjewijk zo’n 37 decibel te horen.
Je kunt je warmtepomp op een slimme plek neerzetten voor minder overlast. De meeste mensen hebben weinig last van het geluid. Heb je er wel last van? Dan kun je het geluid dempen, bijvoorbeeld met een geluiddempende ombouw.
Subsidie
Voor een hybride warmtepomp bestaat subsidie. Dit dekt gemiddeld 30 procent van de kosten van de warmtepomp en de installatie. Wil je ook isoleren? Dan kun je subsidie krijgen voor de warmtepomp plus een isolatiemaatregel. Naast subsidie kun je een Energiebespaarlening afsluiten voor de financiering van de overgebleven kosten voor de warmtepomp. Meer informatie over subsidie en leningen voor een warmtepomp lees je hier.