Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je groene stroom op, verbeter je de waarde van je woning en verlaag je je energierekening. Zonnepanelen plaatsen kost vaak een dag. De panelen worden aangesloten in je meterkast.

Zonnepanelen zijn niet alleen duurzaam, ze verbeteren ook het energielabel en de waarde van je woning. Je bespaart tot slot op je energiekosten doordat je je ‘eigen’ energie gebruikt. Zes panelen leveren gemiddeld 2100 kWh op per jaar.

Hoe werkt het?

Bij het opwekken van stroom via zonnepanelen ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen. De stroom van zonnepanelen is niet direct geschikt voor apparaten thuis, daarom worden de panelen aangesloten op een omvormer, die zonne-energie omzet naar bruikbare stroom. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee.

Is mijn woning geschikt?

Vrijwel ieder schaduwvrij dak is geschikt voor zonnepanelen. Plaats de panelen op het deel van je dak waar het zonlicht niet onderbroken wordt door bijvoorbeeld schoorstenen, daken van buren, pijpen en hoge bomen. 

Een zonnepaneel komt in standaardmaten van 165 x 100 x 3 centimeter. Maak daarom een slim legplan. 

  • Oriëntatie: Een dak op het zuiden vangt de meeste zon. Ook een dak met oost-westligging vangt vaak genoeg zon voor zonnepanelen. Een dak op het noorden vangt niet altijd genoeg zon
  • Schaduw: Een beetje schaduw op je dak is niet erg, maar ligt je dak een groot deel van de dag in de schaduw? Dan is jouw woning misschien niet geschikt voor zonnepanelen. 
  • Stevigheid en ruimte: Het is belangrijk dat je dak stevig genoeg is om het gewicht van de panelen te dragen en dat er genoeg ruimte is voor de panelen.
  • Subsidie: Er is geen subsidie voor zonnepanelen, maar voor het leveren en installeren betaal je geen btw. Meer daarover lees je hier.

Twijfel je of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Controleer het hier.

Wat gebeurt er in mijn woning?

Voordat zonnepanelen geïnstalleerd worden, wordt bepaald welk systeem geschikt is voor jouw dak. Vervolgens worden de panelen en benodigde materialen besteld. De voorbereidende fase kan een aantal weken tot maanden duren. Dit is onder meer afhankelijk van de aanwezigheid van materialen. 

Zonnepanelen worden standaard geplaatst met ballast (stoeptegels), maar de frames kunnen ook op voetjes worden geplaatst die op het dak vastplakken. Zonnepanelen zonder ballast plaatsen is mogelijk als de frames op het dak geschroefd worden. Daarom is het belangrijk dat je dak stevig genoeg is.

Wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn, worden ze geïnstalleerd in je meterkast. Daar moet voldoende ruimte zijn om een aparte groep aan te maken.

Micro-omvormer of stringomvormer?

Zonnepanelen zijn te verkrijgen met micro-omvormers en stringomvormers. Bij stringomvormers zijn de panelen in serie aan elkaar geschakeld. Valt er schaduw op je dak? Dan heeft dit invloed op de opbrengst van de hele serie zonnepanelen. Het Energieloket adviseert daarom panelen met micro-omvormers, waarbij elk paneel zijn eigen omvormer heeft en je ook bij enige schaduw nog een hoge opbrengst hebt.

Vergunning

In de Oranjewijk is géén vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Formeel moet er een vergunning worden aangevraagd voor woningen met een beschermd stadsgezicht, maar Gemeente Leeuwarden heeft aangegeven dit niet te handhaven in de Oranjewijk. Zodra een wijziging van het bestemmingsplan mogelijk is zal ook formeel worden doorgevoerd dat een vergunning niet nodig is.  

Aan het plaatsen van zonnepanelen op een woning met een beschermd stadsgezicht worden wel eisen gesteld. Zo mogen de panelen vanaf de straat bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn. Vraag meer informatie aan je leverancier.

Ontdek de collectieve acties

In samenwerking met het energieloket geeft adviseur Ewout Muntz advies over verbetermaatregelen en maakt hij een warmteverliesberekening van je complete woning. Normaal:...

Wil je advies op maat? Tijdens een keukentafelgesprek bespreken wij welke verbetermaatregelen bij jouw woning passen. Je krijgt advies over isolatie en...

Ons nieuws

Het aantal huiseigenaren dat zonnepanelen neemt daalt. Toch is zonnepanelen aanschaffen nog steeds een goed idee. De prijzen zijn lager dan ooit,...

Wil jij ook weten hoe je kan besparen op je energiekosten? Kom ook naar het energiecafé in de Oranjewijk! Op zaterdag 9...

Het energieloket heeft veel aanvragen voor dakisolatie gekregen als reactie op de lopende collectieve inkoopacties. We zijn ontzettend blij met de interesse...

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niets

Scroll to Top