In veel huizen is de ventilatie onvoldoende. Je bespaart op energie door wtw-ventilatie te installeren, waarmee je warmte uit ventilatielucht terugwint. In nieuwbouwwoningen wordt een centraal wtw-systeem geplaats. In een bestaande woning plaats je zonder grote verbouwing een decentrale wtw-unit.
Hoe werkt het?
Goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid. Installeer je een handig ventilatiesysteem, dan bespaar je ook nog eens op energie. Bij wtw-ventilatie gaat zo min mogelijk warmte verloren. Verse ingaande lucht stroomt in je ventilatiesysteem langs warme uitgaande lucht. De gebruikte lucht warmt de verse lucht vast op. In de zomer werkt dit andersom en koelt het ventilatiesysteem je woning.
De warmtewisselaar in het ventilatiesysteem geeft de temperatuur van de gebruikte lucht af aan de koele lucht. De twee luchtstromen komen niet met elkaar in aanraking. Wtw-ventilatie heet ook wel balansventilatie, omdat het de luchtstromen in je woning in balans houdt.
Is mijn woning geschikt?
In nieuwbouwwoningen wordt vaak een centraal wtw-systeem geplaatst. In een bestaand huis is het ingewikkeld om een centraal wtw-systeem te plaatsen, omdat door het hele huis lucht- en ventilatiekanalen aangelegd moeten worden. Een centraal wtw-systeem plaatsen in je huidige huis is dus alleen handig als je je hele huis gaat opknappen. Je kunt in een bestaande woning wel een decentrale wtw-unit plaatsen zonder een grote verbouwing. Hierbij wordt iedere ruimte apart geventileerd via een wtw-unit in de buitengevel. Dit kan bijvoorbeeld in de woonkamer, keuken of slaapkamer.
Gebruik en onderhoud
Een centrale wtw-unit gaat zo’n 15 jaar mee. Je maakt de ventilatieroosters maandelijks tot eens per half jaar schoon en vervangt ze jaarlijks, afhankelijk van hoe vies ze zijn. De filters reinig of vervang je ieder half jaar. De binnenkant van de ventilator controleer en reinig je om de 2 jaar. Tot slot laat je een installateur de ventilatiekanalen eens per 4 tot 6 jaar schoonmaken.
Vraag aan je installateur hoe je specifiek jouw ventilatiesysteem het beste onderhoudt.
Bij wtw-ventilatie kun je nog steeds je ramen en deuren openzetten. Wanneer ze weer dicht zijn raakt het ventilatiesysteem snel in balans. Houd wel rekening met de buitentemperatuur. In de winter komt veel koude lucht je woning binnen. Het kost dan meer energie om die lucht op te warmen. Als het warm is, is het belangrijk om je ramen op tijd dicht te doen om te voorkomen dat veel warmte je huis in komt. Je ramen en deuren openzetten met een wtw-systeem doe je het liefst wanneer de verwarming uitstaat en het niet te heet is buiten.
Vraaggestuurd systeem
Je kunt ook op je energieverbruik van ventileren besparen door je mechanische ventilatiesysteem vraaggestuurd te maken met sensoren in verschillende ruimtes. Op deze manier is er automatisch minder ventilatie (en dus ook warmteverlies) in kamers waar geen of weinig mensen zijn.