Vloerverwarming met water verwarmt je woning op een duurzame manier. Vloerverwarming werkt op een lagere temperatuur dan radiatoren, waardoor je energieverbruik vermindert. Vloerverwarming wordt aangesloten op je cv-ketel. Voor de installatie moet je vloerbedekking eruit.
Hoe werkt het?
Bij vloerverwarming vormt de vloer van je woning de warmtebron. Er bestaan twee soorten: elektrische vloerverwarming en vloerverwarming met water. Bij elektrische vloerverwarming worden matten met elektrakabels, verwarmingskabels, of folie met verwarmingsbanen onder je vloer gelegd. Hoewel je met elektrische vloerverwarming zelf van het gas af kan, is het geen duurzame oplossing. Elektrische vloerverwarming verbruikt veel energie aan stroom om op temperatuur te komen. Die stroom wordt (vooral in de winter wanneer je vloerverwarming aan staat) vaak opgewekt door gascentrales. Zo verbruik je met elektrische vloerverwarming alsnog veel gas.
Vloerverwarming met water is wél duurzaam. In plaats van radiatoren aan de muur, liggen er buizen onder de vloer. Door die buizen wordt warm water uit je cv-ketel gepompt. Het water verwarmt de vloer, die zijn warmte vervolgens gelijkmatig over de ruimte afgeeft. Deze optie is duurzaam, omdat vloerverwarming op lagere temperaturen werkt dan traditionele radiatoren. Je verwarmingssysteem hoeft minder hard te werken, waardoor je minder energie verbruikt.
Is mijn woning geschikt?
Vloerverwarming loont alleen als je woning voldoende is geïsoleerd. Dit is nodig om de warmte goed te kunnen verspreiden. De vloer zelf moet ook geïsoleerd zijn, anders trekt de warmte van je vloerverwarming in de bodem. Ook is het belangrijk dat je vloerbedekking geschikt is. Een dik tapijt laat weinig warmte door. Harde materialen, zoals keramische tegels, natuursteen en beton zijn wél geschikt. Bepaalde vloeren van pvc en linoleum combineer je ook goed met vloerverwarming. De thermische weerstand van de dekvloer mag maximaal 0,15 m2 K/W zijn, anders kan de warmte zich niet goed verspreiden.
Bij vloerverwarming met water is het tot slot belangrijk dat je een cv-ketel hebt die snel kan opstarten en daarna langdurig op een laag vermogen kan werken. Oude cv-ketels zijn niet altijd geschikt voor vloerverwarming. Bij vloerverwarming heb je een minder hoge watertemperatuur nodig om je woning op te warmen. Daarom heeft je cv-ketel minder vermogen nodig. Ben je van plan een nieuwe cv-ketel te kopen bij vloerverwarming? Houd er dan dus rekening mee dat deze met weinig vermogen goed werkt.
Een warmtepomp werkt uitstekend met vloerverwarming.
Wat gebeurt er in mijn woning
Als je vloerverwarming wilt installeren, moet de bestaande vloerbedekking (zoals tegels, laminaat of tapijt) meestal eerst worden verwijderd. Bij renovaties kan het nodig zijn de vloer te egaliseren.
Vloerverwarming met water wordt geïnstalleerd door buizen in de vloer te leggen. Dit kan direct op de ondervloer of in een laag isolatiemateriaal. Bij nieuwbouw of grondige renovatie wordt vaak gekozen voor een ‘natte’ installatie, waarbij de buizen in een dekvloer van beton of anhydriet worden gelegd. Vervolgens wordt de vloerverwarming aangesloten op je cv-ketel, warmtepomp of een ander verwarmingssysteem. De installatie wordt afgesteld op jouw woning, zodat de warmte zich gelijkmatig verdeelt.
Heb je alleen vloerverwarming en geen radiatoren? Dan is het slim je keteltemperatuur te verlagen, zodat je minder gas verbruikt.
Voor- en nadelen
Een belangrijk voordeel van vloerverwarming is dat je energiekosten omlaaggaan, vooral in combinatie met een duurzame warmtebron. Heb je een warmtepomp of overweeg je die te nemen? Dan biedt vloerverwarming een goede uitkomst, omdat een warmtepomp werkt met lagere watertemperaturen.
Een tweede voordeel van vloerverwarming is dat er minder lucht door je woning circuleert dan bij radiatoren. Er waait dus minder stof op, wat gunstig is voor mensen met allergieën. Tot slot bespaart vloerverwarming op ruimte. Je hebt geen radiatoren aan de muur nodig.
De hogere installatiekosten vormen een nadeel van vloerverwarming. Vooral wanneer je een geheel nieuwe vloer neemt, ben je een stuk duurder uit dan bij radiatoren. Verder reageert vloerverwarming trager dan radiatoren. Het duurt langer voor een ruimte opwarmt, maar de warmte blijft ook langer hangen.
Wandverwarming
Je kunt er ook voor kiezen verwarming in een wand te verwerken. Voor ingebouwde wandverwarming bestaan dezelfde soort systemen als voor vloerverwarming. Er is ingebouwde elektrische wandverwarming, waarbij elektrische verwarmingsmatten of losse kabels in de muur worden geplaatst. Maar, ook bij wandverwarming geldt dat de duurzame optie ingebouwde verwarming met waterleidingen is. Een leidingstelsel voor je cv-water wordt dan in de muur verwerkt. Hiervoor is een verbouwing nodig en het is belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is.
Je kunt vloerverwarming ook combineren met wandverwarming, bijvoorbeeld als je vloeroppervlakte te klein is om de ruimte goed te verwarmen.